چرا هنگام مطالعه خوابمون میگیره؟
خوابیدن یک فرآیند طبیعی بدن است که در زمان هایی از روز رخ میدهد و بهترین استراحت برای بدن محسوب میشود.
دلایل خواب آلودگی هنگام مطالعه به عوامل متعددی وابسته است به عنوان مثال وضعیت و حالتی که ما هنگام مطالعه داریم،زمان مطالعه یا نوع مطلبی که خوانده میشود میتواند روی خواب آلودگی فرد تاثیرگذار باشد بیشتر افراد هنگام مطالعه یک مطلب حالت راحت دارند که از فعالیت بدنی جلوگیری میکند.
این عامل باعث بروز برخی فرآیندها در بدن فرد شده و حالت کسلی و خستگی را برای او تداعی میکند به عنوان مثال بدن هنگام استراحت و راحتی که فعالیت خاصی ندارد باعث میشود اسیدلاکیتک وارد خون و مایع بین سلولی بشود.
با توجه به اینکه اسیدلاکیتک مقدار زیادی از اکسیژن خون را جذب میکند و این کاهش اکسیژن در مغز باعث خستگی شده و فرد به حالت خواب آلودگی در می آید.
راهکارهای جلوگیری از خواب آلودگی هنگام مطالعه:
1-سعی کنید هنگام مطالعه صاف و حالت درستی بشینید.
2-از خوابیدن یا دراز کشیدن هنگام مطالعه خودداری کنید زیرا مغز همزمان باید دو مسئولیت خوابیدن و مطالعه را انجام دهد.
3-از ماندن در یک وضعیت ثابت برای مدت زمان طولانی خودداری کنید.زمانی که برای یک مدت طولانی مطلبی را میخوانید یک تاثیر خواب آور روی ذهن شما میذاره.
هنگام مطالعه به طور مکرر و پی در پی وضعیت بدنی خود را تغییر دهید تا تمرکزتان بیشتر شود.
4-هنگام مطالعه در فاصله های زمانی کوتاه فعالیت بدنی داشته باشید.
5-گاهی اوقات با صدای بلند مطالب را بخوانید.
6-مطالعه در زمان مناسب از روز بسیار نکته مهمی است.
7-هنگام احساس خواب آلودگی مطالب جالب را بخوانید.
8-اگر ممکن است یک دوش آب ولرم مایل به سرد بگیرید یا دست و صورتتان را بشویید این کار انرژی مغز شما را بالا می برد.
9-شرایط مطالعه مانند هوای مناسب ، نور مناسب و مدل نشستن نیز در کیفیت مطالعه شما بسیار تاثیر گذار است.
10-در طول زمان استراحت تغذیه مناسبی داشته باشید تا انرژی مطلوب را برای پارت های بعدی به دست بیارید.غذاهایی که شامل فیبر و امگا باشند ذهن را هوشیار خواهند کرد.
11-هنگام مطالعه ، فعالیت درسی داشته باشید ؛ یعنی وقتی مطلبی رو دارید می خونید فقط نگاهتون به کتاب نباشه.
12-هنگام مطالعه عبارت های مهم رو پیدا کنید، از مطالب یادداشت برداری کنید و یا اگر به مثالی رسیدید دست به قلم شده و شروع به حل کردن مثال کنید.
13-در پارت مطالعاتی خود تنوع درسی ایجاد کنید به طور مثال اگر شما قرار است یک ساعت و نیم مطالعه داشته باشید، می توانید یک ساعت یا یک ساعت و ربع آن را به یک درس اختصاصی مثل ریاضی یا فیزیک اختصاص دهید و پانزده دقیقه پایانی را برای درس عمومی مثل ادبیات و دینی بگذارید. در این صورت چون موضوع درسی تغییر می کند تمرکز شما بیشتر می شود و جلوی خستگی و خواب آلودگی را خواهد گرفت.
14-تنظیم کردن ساعت خواب، بیداری و ساعت استراحت روزانه، یک الگوی ثابت برای زمان به خواب رفتن و فعالیت در ذهن ایجاد میکند. این الگو از طریق شرطیسازی، منجر به بهبود کیفیت خواب و افزایش تمرکز در زمان بیداری میشود.
بهترین زمان برای خوابیدن ۱۱ الی ۱۲ شب تا ۷ صبح برای خواب شبانه است. بلافاصله بعد از بیدار شدن مطالعه نکنید و ۳۰ دقیقه الی یک ساعت بین بیدار شدن و مطالعه کردن زمان بگذارید.
اشتباه برخی از دانشآموزان مطالعه شبانه است اما هیچ خوابی جای خواب شبانه را نمیگیرد.تمام سلول های بدن انسان در محیط آبی قرار دارند و بیشترین مقدار خون از آب تشکیل شده است.
مقدار کافی آب بدن برای سوخت و ساز و تولید انرژی، دفع سموم و مواد اضافی و در نتیجه احساس شادابی ضرورت دارد.
در طول روز با نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب، مایعات ضروری برای بدن خود را تأمین کنید.
دمنوش، قهوه و چای جای آب را نمیگیرند و حتی باعث دفع آب بیشتری میشوند. اگر از غذاهای فیبردار استفاده میکنید هم باید میزان بیشتری آب بنوشید.
تلاش کنید معنا و کاربردهای درسی که میخوانید را پیدا کنید. به این ترتیب اشتیاق شما برای مطالعه بیشتر میشود و دیرتر احساس خستگی میکنید. اما اگر هیچ علاقه و حس مثبتی نسبت به مبحث ندارید، میتوانید به دنبال یک عامل انگیزشی دیگر باشید.
پاداش های کوچک و به تعویق انداختن کارهایی که دوست دارید به بعد از مطالعه درس، محرکی برای افزایش انرژی و انگیزه، کاهش خواب آلودگی هنگام مطالعه میشود.
صبح که ما بیدار می شویم ، بلافاصله همه سلول های مغزی به اندازه لازم جهت کار در روز فعال نمی شوند.
شاید یکی از علت های این موضوع این باشد که شب ها ، تپش قلب انسان ، کاهش می یابد ، خون رسانی به مغز کم می شود و فعالیت مغز نیز به رژیم کم کاری خود تغییر می کند (مانند وضعیت استند بای برای یک وسیله الکترونیکی).
برای افزایش خون رسانی به مغز و بیدار کردن همه سلول های مغزی ، خوب است که برای مدت زمانی هر چند کوتاه ، فعالیت ورزشی کنیم تا تپش قلب و میزان خون رسانی به مغز بالا برود.
حتی 10 دقیقه ورزش صبحگاهی به سلول های مغزی نشاط خاصی می دهد و آنها را آماده ی استفاده می کند. پس مهم این است که فعالیت بدنی ما در صبح باعث افزایش تپش قلب و خون رسانی به مغز شود.
نرمش و حرکت های کششی یوگا نیز می تواند در این زمینه مفید باشد، مضافاً اینکه این حرکات، مفاصل و ماهیچه های بدن را از کوفتگی شبانه رها می کند.
نکاتی که در بالا ذکر شد برای جلوگیری از خواب آلودگی به هنگام مطالعه بود.
ولی این را هم باید بگوییم که تحقیقات نشان می دهد که خوابیدن بعد ازخواندن و یادگرفتن یک مطلب، باعث می شود که آن مطلب بیشتر و بهتر در یادتان بماند.
پس اگر فکر می کنید که به اندازه کافی مطلبی را خوانده اید و یاد گرفته اید و دیگر خوابتان می آید،
بخوابید تا آن مطلب بهتر در ذهنتان بماند و از شب بیداری های طولانی مدت در شب امتحان خودداری کنید.
به این ترتیب در ایام امتحانات که باید آنها را پشت سر بگذارید، به جای سختی دادن به خودتان در شب بیداری های طولانی پیش از امتحان، آسوده و با خیال راحت بخوابید و مطمئن باشیدآنچه را یاد گرفته اید، پس از خواب بهتر به یادمی آورید.
در ادامه بخوانید:اهمیت خواب در سال کنکور-کنکور1402
جهت کسب اطلاعات بیشتر و بازدید مجموعه با ما تماس بگیرید
77951352
77951357
77943704
77951345
09912990830
ش