میکروبیولوژی دانشی است که به شناخت میکروارگانیسمها یا جانداران بسیار ریز می پردازد.
جاندارانی که در میکروبیولوژی بیشتر بررسی میشوند باکتریها، ویروسها، قارچها و تک سلولیها میباشند.
این علم در مورد چگونگی استفاده بهینه از میکروارگانیسم ها و جلوگیری از ضرر و زیانی که می توانند به زندگی انسان، حیوان و گیاه وارد کنند، می پردازد.
میکروبیولوژیست میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و جلبک ها را در آزمایشگاه ها مطالعه می کند.
او به شناسایی دقیق میکروارگانیسم ها پرداخته و راه های استفاده بهینه یا رفع ضررهای آنها را کشف می کند.
حوزه کاری میکروبیولوژیست بسیار متنوع است ،از پزشکی و بهداشت گرفته تا کشاورزی و نفت.
کار او در قسمت های مختلف مانند بخش های تحقیقاتی و یا بخش های نظارتی و کنترل کیفیت می باشد.
میکروبیولوژیست در ابتدا باید به تحقیق و کار در آزمایشگاه علاقه زیادی داشته باشد.
داشتن دقت و صبر زیاد و توجه به جزئیات برای او لازم است.
همچنین میکروبیولوژیست باید توان انجام کار تیمی را داشته و از آخرین یافته ها و اطلاعات حوزه میکروبیولوژی آگاه باشد.
میکروبیولوژیست معمولا در آزمایشگاه ها به صورت تمام وقت کار می کند.
در هنگام کار باید برای ایمن بودن از آلودگی های احتمالی، از لباس های مخصوص استفاده کند.
گرایشهای علم میکروبیولوژی
الف) گرایش پزشکی: در این گرایش میکروبهایی که برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی فغالیت آنها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت کوجکی از علم میکروبیولوژی را برای خود
اختصاص می دهد چرا که از میان میکروبهای شناخته شده فقط حدود 170 نوع میکروب، بیماری زا هستند و بقیه میکروبها تا کنون شناخته شده اند، میکروبهای مفید می باشند.
ب) میکروبیولوژی غذایی: بسیاری از مواد غذایی مثل ماست یا پنیر به یاری میکروبها تولید می شوند.
ج) میکروبیولوژی صنعتی: در این گرایش از میکروبیولوژی از میکروبهای مفید برای تولید مواد صنعتی مانند اسیدها و کمپوست میکروبی ( تهیه کود به یاری مواد زاید و زباله ها) استفاده
می شود، همچنین از میکروبها در رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد.
دروس تخصصی رشته میکروبیولوژی در کارشناسی : – ژنتیک 1 و آزمایشگاه – مبانی فیزیولوژی جانوری و آزمایشگاه -میکروبیولوژی 2 و آزمایشگاه – اکولوژی عمومی –
ریاضی عمومی – شیمی آلی و آزمایشگاه – بیوشیمی 1 و آزمایشگاه – آمار زیستی
– زیست شناسی سلولی و آزمایشگاه – زیست شناسی جانوری و ازمایشگاه – زبان تخصصی – باکتری شناسی و آزمایشگاه
– میکروبیولوژی غذایی و آزمایشگاه – پروتوزئولوژی – دروس اختیاری – زیست شناسی مولکولی – ویروس شناسی – زیست شناسی پرتوی – مبانی فیزیولوژی گیاهی و آزمایشگاه
– ایمونولوژی و آزمایشگاه – تکامل – ژنتیک 2 و آزمایشگاه – میکروبیولوژی 1 و آزمایشگاه – بیوفیزیک – شیمی عمومی و آزمایشگاه – زیست گیاهی و آزمایشگاه –
فیزیک و آزمایشگاه – بیوشیمی 2 و آزمایشگاه – میکروبیولوژی محیطی و آزمایشگاه – باکتری شناسی 2 و آزمایشگاه – قارچ شناسی و آزمایشگاه – میکروبیولوژی صنعتی و آزمایشگاه
– بیوشیمی فیزیک
بازار کار میکروبیولوژی
دانش آموختگان رشته میکروبیولوژی بر اساس تواناییهایی که در روند آموزشی خود کسب میکنند میتوانند در زمینههای ذیل ایفای نقش نمایند.
– مدیریت تشخیص میکروبی آزمایشگاههای تشخیص طبی، مواد غذایی و صنعتی.
– همکاری در ساخت کارخانجات مواد غذایی، دارویی، بیوتکنولوژی و فرآوردههای بیولوژیک از طراحی اولیه تا مراحل اجرایی.
– نظارت بر بهداشت عمومی، اماکن و مواد غذایی از دیدگاه آلودگی میکروبی.
– مدیریت ضدعفونی و استریلسازی محصولات پزشکی، فرآوردههای دارویی و بیولوژیک.
– مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژههای پاکسازی محیطهای آلوده شده به فرآوردههای نفتی.
– مدیریت کنترل کیفی و ارزیابی فرآوردههای غذایی، دارویی و بیولوژیک.
– انجام کارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه نانوبیوتکنولوژی و ارزیابی زیست سازگاری فرآوردههای مربوطه.
برای اطلاعات بیشتر و مشاوره با تلفن ثابت تهران با شماره 9092305882 تماس حاصل نمایید .