یکی از دغدغه های شایع در میان دانش آموزان کنکوری مشکل در تمرکز کردن یا به اصلاح حواس پرتی است.
قبل از این که به توضیح عوامل موثر برای افزایش تمرکز در هنگام مطالعه بپردازیم قصد داریم در یک جمله حواس پرتی را تعریف کنیم:
حواس پرتی چیزی نیست چیزی نیست جز تمایل ذاتی ذهن به درگیری و فعالیت.
به طور ذاتی ذهن ما می خواهد همیشه به موضوعی فکر کند و اگر برای مثال ذهن درگیر فکر کردن به موضوع مورد مطالعه نباشد حواس ما پرت می شود و به موضوعاتی غیر درسی فکر می کنیم و همین موضوع موجب کاهش تمرکز می شود.
مقاله پیشنهادی:بهترین پانسیون مطالعاتی شرق تهران
با افزایش سطح آگاهی مردم در مورد مسائل و موضوعاتی مختلف از جمله روانشناسی یکی از دلایلی که امروزه خیلی از افراد برای عدم تمرکز خود بیان می کنند این است که می گویند من مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی(ADHD)هستم.
به همین دلیل نمیتوانم تمرکز کنم اما باید به این موضوع دقت کنیم که برای تشخیص این اختلال و یا سایر اختلالات روانشناختی نیاز است شما در ابتدا به یک روانشناس مراجعه کنید و صرفا با خواندن علائم این اختلال چنین برچسبی به خود نزنید و یا از این اختلال به عنوان توجیحی برای تمرکز نداشتن خود استفاده نکنید
زیرا بر خلاف باور عمومی همه افراد دارای بهره هوش عادی توانایی تمرکز کردن را دارند به طور کلی تمرکز ، امری نسبی است و همیشه برای جلوگیری از عدم تمرکز هنگام درس خواندن کافی است یاد بگیرید که چگونه تمرکز خود را بالا ببرید.
پس کسی نمی تواند بگوید که کاملاً حواسم پرت است و یا همیشه تمرکز حواس دارم زیرا عواملی زیادی در تمرکز داشتن و یا عدم تمرکز دخالت دارد یکی از این عوامل که در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر به آن بپردازیم تاثیر مکان مطالعه بر روی تمرکز است.
دو عامل در ایجاد حواس پرتی دخیل هستند که عبارتند از:
1-عوامل درونی یا فردی 2-عوامل بیرونی یا محیطی
حواس پرتی با منشا درونی شامل درگیری های فکری و موانعی است که بر سر را توجه کامل به مطالعه و تمرکز حواس ایجاد میشود.این موانع عبارتند از درد،رنج،غم و غصه،نگرانی و اضطراب،گرسنگی و تشنگی،خشم،شادی،سردرد و…میباشد.
حواس پرتی با منشا بیرونی و محیطی، به محیط پیرامون فرد و یا تحریکات غیرعادی که توسط حواس مختلف انسان ایجاد می شود ارتباط پیدا می کند؛ مانند نور شدید و ضعیف، صداهای ناهنجار، روشن بودن رسانه ای صوتی و تصویری و نظایر این ها.
به طور کلی در دنیای مدرن امروزی خیلی چیزها باعث مشکل تمرکز در زمان مطالعه می شوند.
در دههی اخیر توانایی ما برای تمرکز کردن به شدت کاهش یافته و ظاهرا مقصر اصلی این افت تمرکز، فناوری و
تکنولوژی است.
فرقی ندارد کجا هستید و در چه شرایطی قرار دارید، گوشی هوشمند، تبلت و لپ تاب به راحتی توانایی مطالعه متمرکز را از شما می گیرند.
مقاله پیشنهادی:چرا به پانسیون مطالعاتی بریم؟
ویژگیهای یک مکان مطالعه خوب چیست؟
وجود آرامش
اولین ویژگی مکان مطالعه آرامش آن است. یعنی جایی که بتوانید بدون سر و صدای زیاد در آن به مطالعه کردن بپردازید و تمرکزتان به هم نریزد.
اگر جایی بدون هیاهو برای این کار سراغ ندارید، پیشنهاد میکنیم که حتما در یک پانسیون مطالعاتی ثبت نام کرده و در محیط ساکت آنجا به مطالعه سرگرم شوید.
همانطور که گفتیم نبود آرامش در مکان مطالعه جزو عوامل محیطی برای حواس پرتی است.
سادگی
از دیگر شرایط مکان مطالعه میتوان به سادگی آن اشاره کرد. این به آن معناست که هیچ وسیله سرگرمکننده مانند تابلوهای بزرگ، دکور شلوغ و غیره در آن به کار نرفته باشد.
دلیل آن هم این است که این گونه وسایل تمرکز شما را به هم میزنند و باعث میشوند تا از مطالعهتان لذت نبرید در محیط پانسیون به این نکات توجه میشود.
مرتب و تمیز بودن مکان مطالعه
یک مکان مطالعه مناسب باید عاری از هر گونه شلوغی و به همریختگی باشد. شلوغ بودن محیط اطراف ما خیلی زود
باعث خستگی مغز در زمان مطالعه خواهد شد.
در حالی که تمیزی و نظم این محیط باعث جلوگیری از هر نوع آشفتگی ذهنی میشود و این امکان را به وجود میآورد
تا با تمرکز مطالعه کنید.
فراموش نکنید که چیدمان کتابها، قفسهها، وجود یک سطل زباله و تمیز بودن میز آرامش را برایتان به ارمغان میآورد
و لحظاتی ناب را تجربه خواهید کرد.
نور کافی را در نظر بگیرید
یکی دیگر از شرایط مکان مطالعه این است که نورپردازی آن چشم را خسته نکند.
نور بسیار زیاد و یا حتی کم باعث میشود تا بعد از مدتی چشم خسته شده و در زمان درس خواندن اذیت شوید. توصیه میکنیم که یک چراغ سفید رنگ استاندارد در بالای میز مطالعه خود قرار دهید و میزان نور را تنظیم کنید. همچنین اگر در نور طبیعی مطالعه میکنید، هر از گاهی به چشمتان استراحت دهید.
اگر به هر دلیلی امکان مطالعه در منزل را ندارید، پانسیون مطالعاتی میتواند گزینهای عالی باشد.
زیرا در این مکان تمامی ویژگی هایی که برای یک مکان مطالعه مناسب در بالا به آن اشاره شد وجود دارد و در نتیجه
موجب افزایش تمرکز در زمان مطالعه می شود و بهبود کیفیت مطالعه می شود.
و یا اگر در منزل دچار فرسودگی مطالعاتی شده اید و میتوانید مثل گذشته در منزل درس بخوانید برای این که مجدد
عادت مطالعه کردن را در خود تقویت کنید می توانید مدتی در پانسیون مطالعاتی ثبت نام کنید تا مجددا به درس
خواندن عادت کنید.
مقاله های پیشنهادی:معرفی پانسیون مطالعاتی در تهران