رشته مدیریت مالی یکی از شاخههای علوم مالی است که به مطالعه و مدیریت منابع مالی در شرکتها، سازمانها و بنگاههای اقتصادی میپردازد.
هدف اصلی این رشته، بهینهسازی استفاده از منابع مالی برای دستیابی به سودآوری، رشد پایدار و ارزشافزوده برای سهامداران و ذینفعان است.
رشته مدیریت مالی ، یکی از رشته های پویا بوده که میتوان آنرا تا مقطع دکترا ادامه داد. علاوه بر این، با توجه توسعه انواع نظام های اقتصادی و نیاز به مدیران عالی با تجربه، بازار کار رشته مدیریت مالی پررونق و رو به رشد بوده و نباید از این نظر نگران بود.
البته، فارغ التحصیلان این رشته باید بتوانند با کسب انواع توانمندی ها برای خود فرصت شغلی مناسب پیدا کنند. علاوه بر این، مدیران مالی که دانش علمی و عملی شان در مقایسه با دیگر مدیران بیشتر باشد میتوانند در جایگاه های شغلی مانند معاونت مالی، معاونت سرمایه گذاری، مدیریت ریسک و مهندس مالی، ارزیاب اقتصادی پروژه ها، ارزیاب بورس و مسئول تامین اعتبارات مالی بانک ها انجام وظیفه کرده و حتی سمت خود را بعد از مدتی کوتاهی ارتقا دهند. بنابراین، در صورتی که فارغ التحصیلان رشته مدیریت مالی دانش کافی برای مدیریت انواع بخش های مالی یک سازمان را داشته باشند، آیند شغلی رشته مدیریت مالی خوب و در خشان خواهد بود.
مقاله پیشنهادی:چگونه انتخاب رشته کنیم؟

مدیریت مالی بهطور کلی به اموری چون تهیه، تخصیص و کنترل منابع مالی یک واحد اقتصادی میپردازد. از این اهداف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. اطمینان از عرضهی منظم و کافی بودجه برای یک واحد اقتصادی؛
۲. اطمینان از بازگشت سود کافی به سهامداران که به ظرفیت درآمد، قیمت بازار سهام و توقعات سهامداران وابسته است؛
۳. اطمینان از استفادهی بهینه از منابع مالی، بهطوری که بودجهی مختص هر واحد پس از برنامهریزی، با حداکثر ظرفیت و حداقل هزینه مورد استفاده قرار بگیرد؛
۴. اطمینان از امنیت سرمایهگذاری. بهطور مثال، بودجهی شرکت باید در معاملاتی که کمترین ریسک را دارند، به کار برده شود و در نتیجه نرخ مطلوب بازگشت سرمایه به دست آید؛
۵. برنامهریزی یک ساختار درست سرمایه بهطوری که از سرمایه بهدرستی استفاده شود تا بین سرمایه سهامداران و بدهیهای شرکت، تعادل برقرار شود.
کاربردهای رشته مدیریت مالی شامل موارد زیر است
– تحلیل و ارزیابی وضعیت مالی شرکتها
– برنامهریزی و بودجهبندی مالی
– مدیریت سرمایه در گردش
– تصمیمگیری در زمینه سرمایهگذاری و تامین مالی
– مدیریت ریسکهای مالی
– بازارهای مالی و ابزارهای مالی مختلف
دانشآموختگان این رشته معمولاً در بخشهای مالی شرکتها، بانکها، موسسات سرمایهگذاری، شرکتهای بیمه و نهادهای مالی فعالیت میکنند.
مقاله پیشنهادی:معرفی رشته مدیریت بیمه

رشته مدیریت مالی برای چه کسانی مناسب است؟
1-افرادی که به مسائل مالی و اقصادی علاقمند هستند:کسانی که به بازارهای مالی، سرمایهگذاری، بودجهبندی و تحلیلهای مالی علاقهمندند.
2-افرادی که در زمینه دروس ریاضی و تحلیل دادهها مهارت دارند: توانایی در کار با اعداد، تحلیل دادهها و استفاده از نرمافزارهای مالی.
3-افرادی که دارای توانایی تصمیمگیری منطقی و استراتژیک: کسانی که میتوانند در شرایط مختلف تصمیمات مالی صحیح و منطقی بگیرند.
4-افرادی که دقت و تمرکز بالایی دارند: زیرا در انجام امور مالی، جزئیات مهم هستند و دقت بسیار لازم است.
5-افرادی که دارای توانایی برقراری ارتباط و کار تیمی هستند: برای همکاری با همکاران و مشتریان در پروژههای مالی.
6-علاقهمندان به کار در محیطهای پر فشار و پویا: بازارهای مالی نوسان دارد و نیازمند واکنش سریع است.
بطورکلی، رشته مدیریت مالی برای آن دسته از افرادی مناسب است که علاقهمند به حوزههای مالی، اقتصاد، و تحلیل دادهها هستند و توانایی کار در محیطهای دینامیک و تصمیمگیریهای استراتژیک را دارند.
بازار کار رشته مدیریت مالی چگونه است؟
این رشته به دلیل اهمیت استراتژیک در سازمانها و شرکتها، فرصتهای شغلی زیادی را فراهم میکند. در زیر به برخی از امکانات و وضعیت بازارکار این رشته اشاره میکنیم:
1-مشاغل در حوزه مالی و حسابداری: مدیران مالی، حسابرسان، تحلیلگران مالی، مدیران بودجه، و کارشناسان مالی در شرکتها، بانکها، و مؤسسات مالی.
2- بازار کار در بخشهای مختلف: شرکتهای خصوصی، دولتی، بانکها، شرکتهای بیمه، شرکتهای سرمایهگذاری، و مؤسسات مالی و اعتباری.
3-فرصتهای کارآفرینی: راهاندازی شرکتهای مشاوره مالی، آموزشهای مالی، یا ارائه خدمات مالی تخصصی.
4-پیشرفتهای شغلی: با کسب مهارتهای تخصصی و گواهینامههای معتبر مانند CFA یا CPA میتوان به سمت مدیریتهای ارشد، مشاوره مالی، یا تدریس در دانشگاهها حرکت کرد.
مقاله پیشنهادی:معرفی رشته مدیریت بازرگانی

فارغ التحصیل این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی در حوزه های مختلف همچون سرمایه گذاری و بانکداری و بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی ( ارائه روش های نوین مالی ) تامین مالی و اعتباری می تواند در پست های مرتبط سازمانی از جمله معاونت مالی ( در مفهوم جدید آن ) ومعاونت سرمایه گذاری و تامین مالی اعتبارات مالی در بانک ها و ارزیابی اقتصادی پروژه ها و شرکت های سرمایه گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول بکار شوند. این رشته در حال حاضر دارای آینده شغلی بسیار مناسبی می باشد.
به گزارش های ارائه شده توسط موسسات معتبر در سطح جهان رشته مالی جزء پانزده رشته ارزشمند دانشگاهی و هشت رشته سودآور دانشگاهی با بهترین حقوق دریافتی قرار دارد. این رشته فرصتهای شغلی بسیار و در عین حال جذابی را از لحاظ درآمدی برای فارغ التحصیلان آن محیا میسازد.
فارغ التحصیلان این رشته در داخل کشور نیز هم در بازار سرمایه و نهادهای مالی فعال در آن اعم از شرکتهای کارگزاری، شرکتهای سبدگردانی، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای سرمایهگذاری، شرکتهای تأمین سرمایه، شرکتهای پردازش اطلاعات مالی و هم در بازار پول نظیر بانکها، موسسات اعتباری و تعاونیهای اعتباری امکان فعالیت دارند.
از طرفی فارغ التحصیل های این رشته میتوانند در شرکتها و سازمانهای دولتی و خصوصی، شرکتهای بیمه، صندوقهای بازنشستگی، شرکتها و صندوقهای زمین و ساختمان و شرکتهای فعال در صنعت نفت و گاز و همچنین نهادها و سازمانهای پولی و مالی بین المللی به فعالیت بپردازند.
به طور کلی میتوان گفت فارغ از آنکه شرکت یا سازمانی دولتی و خصوصی، غیرانتفاعی باشد نیاز به متخصصی در حوزه مالی جهت تامین بهینه منابع مالی و انتخاب بهترین گزینه سرمایه گذاری داشته تا بتوانند ضمن بقا در عرصه رقابت موجبات رشد و پیشرفت خود و در سطح کلان رشد و توسعه اقتصاد کشور را فراهم آورد.
بازارکار رشته مدیریت مالی در ایران و جهان بسیار پرپتانسیل و متنوع است.
گرایشهای مدیریت مالی در مقطع کارشناسی ارشد
مهندسی مالی و مدیریت ریسک
بانکداری
حقوق مالی
تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز
دروس رشته مدیریت مالی در مقطع کارشناسی ارشد
تجزیه و تحلیل صورت های مالی – مدیریت مالی پیشرفته –برسی موارد خاص در مدیریت مالی – حسابداری مدیریت –بازار پول و سرمایه
مدیریت سرمایه گذاری و ارزیابی اوراق بهادار – سازمان هایپولی و مالی – مدیریت سرمای گذاری و پیشرفته –سیستم های اطلاعات مدیریت
پژوهش عملیاتی پیشرفته –سمینار مالی – تئوری های مدیریت پیشرفته – اقتصاد مدیریت – پایان نامه
معرفی گرایشهای کارشناسی ارشد
مهندسی مالی و مدیریت ریسک: هدف از این گرایش آشنایی دانشجویان با انواع ریسکهای مالی، اندازهگیری و مدیریت ریسکها در سازمانها و شرکتهای مالی و غیرمالی، روشهای قیمتگذاری انواع مشتقههای پایه و استراتژیهای مدیریت ریسک از طریق مشتقهها است.
بانکداری: هدف از این گرایش آشنایی دانشجویان با مدیریت بانک و مبانی بانکداری اسلامی، ریسکهای خاص بانکها و نحوه مدیریت آنها، ابعاد بینالمللی بانکداری، استراتژیهای بینالمللی، نحوه تعامل با نهادها و بازارهای بینالمللی مالی است.
بیمه: هدف از این گرایش آشنایی دانشجویان با مباحث پیشرفته در انواع قراردادهای مربوط به بیمهها و کاربردهای این نوع قراردادها و نوآوریهای ایجاد شده در آنها، انواع قراردادهای مربوط به بیمههای اتکایی و مبانی بیمه اسلامی است.
حقوق مالی: هدف از این گرایش آشنایی دانشجویان با مباحث حقوقی در مالی، مباحث حقوقی و مقررات بازارهای سرمایه با رویکرد اسلامی و فعالیتهای حقوقی در این بازارها و بازارهای بین الملل، مباحث و مقررات بازارهای پولی و بانکی با رویکرد اسلامی و فعالیتهای حقوقی در این بازارها است.
تامین مالی و سرمایهگذاری در نفت و گاز: هدف از این گرایش آشنایی دانشجویان با روشهای تامین مالی و سرمایهگذاری در نفت و گاز و تجزیه و تحلیل آنها، روشهای مدیریت ریسک در بخش انرژی و همچنین مباحث حقوقی و قراردادها در بخش نفت و گاز است.

سخن آخر
به دلیل رشد اقتصاد و نیاز به مدیریت مالی کارآمد، بازار کار این رشته در حال رشد است، اما رقابت نیز ممکن است بالا باشد و نیازمند تخصص و مهارتهای عملی است.
در کل، مدیریت مالی یکی از رشتههای پرکاربرد و با آیندهدار است، اما موفقیت در آن نیازمند آموزش مناسب، تجربه، و شبکهسازی حرفهای است.