اغلب دانش آموزان و دانشجویان علاقه دارند تا به بالاترین سطح درسی رسیده و موفقیت های بسیاری را کسب کنند اما ممکن است افراد در معرض شرایط و عوامل بسیاری دچار افت تحصیلی شده و یا حتی لازم باشد ترک تحصیل کنند؛
راه حل چیست؟
چطور می توان از بروز افت تحصیلی در میان افراد جلوگیری کرد؟
اصطلاح افت تحصیلی معمولا زمانی استفاده می شود که عملکرد تحصیلی دانش آموز در اکثر دروس یا دروس اساسی، به طور چشمگیری کاهش یابد. افت تحصیلی در دانش آموزان مقطعی نبوده و اگر نادیده گرفته شود، می تواند تا ترک تحصیل ادامه یابد.
شروع افت تحصیلی در کشور ما معمولا از کلاس چهارم (10سالگی) است. برای حل افت تحصیلی نیاز به شناخت عوامل موثر در به رخ داد آن در دانش آموختگان می باشد. برای این منظور دریافت مشاوره روانشناسی می تواند به والدین در پیدا کردن علل افت تحصیلی و درمان آن کمک کند.
مقاله پیشنهادی:آشنایی با راهکارهای مدیریت زمان
علل مختلف افت تحصیلی دانش آموزان
افراد لازم است قبل از حل مشکل افت تحصیلی دانش آموزان و یا دانشجویان علل آن را بررسی کرده و از بروز آن جلوگیری کنند.
در ادامه برخی از علل مختلف افت تحصیلی دانش آموزان را بیان خواهیم کرد :
راهکارهای کاهش افت تحصیلی
1-نداشتن مهارت مطالعه
مهارت در مطالعه یکی از عوامل مهم در موفقیت تحصیلی است که برخی از افراد از آن اطلاع ندارند به همین دلیل لازم است در ابتدا مهارت خوانش به آنها یاد داده شود.
اغلب افراد توانایی ها بسیاری داشته تا به موفقیت برسند اما تنها برخی از آن ها می توانند از مهارت های خود استفاده کنند .
بنابراین لازم است تا نحوه مطالعه کردن اصولی مطالب ، خلاصه برداری و غیره را بیاموزند و اینکه چطور از این مهارت استفاده کنند .
2-عدم توانایی و تنبلی
در ابتدا تعریفی از تنبلی ارائه می دهیم:
گاهی ممکن است برخی در زندگی دارای مشغله های فکری و کاری بسیاری باشند که به مطالعه نرسند ؛این تنبلی نیست . بعضی ها با وجود اینکه وقت آزاد بسیاری داشته ، تمایلی به تحصیل نیز ندارند ؛ این به معنای تنبلی می باشد .
ما بر اساس سطح توانایی و انرژی افراد می توانیم از آنها انتظار داشته باشیم امکان دارد افردا تنبل بطور ذاتی علاقه به کسب توفیق داشته،اما آن ها این راه را پیچیده و سخت می دانند و معتقد هستند در کنار آن باید به زندگی، ورزش، تفریح و… خود نیز بپردازند.
و باید به این نکته توجه داشته باشید که با وجود روزمرگی های بسیاری که در زندگی همه ما وجود دارد با داشتن یک برنامه ریزی اصولی،زمان را مدیریت کرده و به تمام کارهای روزمرده خود نیز رسیدگی کرد و اگر فکر می کنید فرد تنبلی هستید در ابتدا لازم است این مشکل را در خود بپذیرید و بعد با توجه به آن دنبال روشی برای حل مشکل خود باشید.
3-ترس داشتن
ترس به دو شکل روئیت می شود؛
ترسیدن نه تنها در زندگی فرد بلکه بر انگیزه او نیز تاثیر خواهد داشت:
4-ترسیدن از شکست
در زندگی شاید با کسانی برخورد کرده باشید که از شکست می ترسند می توان گفت چنین افرادی اعتماد بنفس کافی ندارند؛ این افراد در زندگی به دنبال اثبات خود به دیگران و همچنین خودشان هستند به همین دلیل از شکست می ترسند.
برای مثال آن ها معتقدند که یا باید همه چیز خوب پیش برود و نمره های عالی کسب کنند و یا شکست می خورند، برای این افراد حد تعادل در زندگی معنا نشده است. این طرز فکر بیشتر در افرادی رخ میدهد که درگیر کمال گرایی هستند.
5-ترس از پیروزی_راهکارهای کاهش افت تحصیلی
برخی افراد با وجود توانایی و مهارت های بسیار به دنبال شهرت و یا کسب موفقیت نیستند؛اشخاصی که از پیروزی ترسیده ان، در حاشیه قرار گرفته و از دیده شدن فرار می کنند.
افرادی که از موفقیت های تحصیلی خود هراس داشته دچار افت تحصیلی نیز خواهند شد ؛لازم است بدانید که این افراد در ابتدا باید شجاعت داشته و از موفقیت و پیروزی استقبال کنند زیرا ممکن است این موضوع همیشگی نباشد.
6-عدم داشتن انگیزه لازم
در برخی از مواقع تنها بی انگیزگی می تواند دلیل افت تحصیلی افراد باشد.عدم داشتن انگیزه کافی به این منظور می باشد که این مشکل تا به اندازه ای غیرقابل حل بوده است .
به طور مثال فردی که در زندگی هدفی نداشته که برای آن تلاش کند چطور می تواند به موفقیت تحصیلی برسند ؟این فرد در زندگی نه تنها به موفقیت نرسیده بلکه دچارافت تحصیلی نیز خواهند شد.
مقاله پیشنهادی:راهکارهایی برای مدیریت استرس کنکور
تکنیک هایی برای رفع افت تحصیلی دانشآموزان
1-تشویق کردن
زمانی که والدین دانش آموز را تشویق می کنند در او احساس مثبت مفید بودن را ایجاد می کنند و این موضوع علاوه بر این که بر اعتماد بنفس او تاثیر می گذارد باعث ایجاد انگیزه در دانش آموز می شود.
اگر دانش آموز به طور مثال در فهم مسائل ریاضی دچار مشکل شوند. می توانید با یک هدیه کوچک فرزندتان را ترغیب به یادگیری کنید و یا میتوانید زمان بازیهای رایانهایش را اضافه کنید.
در این موارد سعی نکنید، میزان تشویق را زیاد در نظر بگیرید،زیرا در دراز مدت خواسته بچهها تغییر می کند و همین امر میتواند توقعشان را بالا ببرد. اعتدال را در چنین مواردی حتما لحاظ کنید.
برای این که بخواهیم یک تغییر رفتاری را در افراد نهادینه کنیم بهتر است کم کم این تغییر را ایجاد کنیم. در مورد مطالعه نیز این موضوع صدق می کند و برای اینکه دانش آموز عادت کند می توانیم از همین روش استفاده کنیم. در ابتدای کار از پارت های مطالعاتی کمتر تر شروع کنیم و به مرور زمان مقدار آن را افزایش دهیم.
2-تنظیم کردن اهداف
داشتن هدف در هنگام مطالعه امری ضروری است ما وقتی برای خود هدفی را تعیین می کنیم با علاقه ی بیشتری برای آن تلاش و برنامه ریزی می کنیم برای هدفگذاری باید به این نکته توجه داشته باشیم که اهداف موردنظر ما در دسترس و واقع بینانه باشد می توانیم اهداف کوتاه مدت را در ابتدا برای خود تعیین کنیم زیرا اگر به اهداف کوتاه مدت خود برسیم باعث ایجاد انگیزه برای اهداف بلندمدت تر در ما می شود.
نتیجه گیری
اگر شما نیز نشانه های ذکر شده را در وجودتان حس کرده اید لازم است تا در ابتدا آن ها را شناسایی کرده و پس از آن این مشکلات را حل کنید. در صورت عدم حل این مشکلات نه تنها مبتلا به رکود تحصیلی شده بلکه در زندگی شخصی خود نیز شکست خواهید خورد
مقاله پیشنهادی:نکات کلیدی در مطالعه و برنامه ریزی